fredag 30 januari 2009

Bantningsmetod från helvetet

H: Ni som läser här har kanske lagt märke till att det finns en etikett som heter ["Läst i City"]. Ibland lyckas tidningen reta upp både en och två här på VSASS mer än kvällstidningarna.

Här har vi alltså en tidning som läses av många (torsdagsupplagan City Helg har 622 083 läsare, enligt en undersökning som [City refererar]) och jag vill minnas att gratistidningarna en gång i alla fall sa sig ha en folkbildande ambition. Det borde finnas resurser och möjligheter att nå ut med något vettigt.
Idag fick jag så ögonen på krönikan ["Dagisbantning - det funkar!"] av Frida Boisen. (Märkligt nog är det också dessa dagar jag läser om "Hunger"-avsnittet i Naomi Wolfs Skönhetsmyten - något av det hårdaste jag läst om kvinnors relationer till mat och ätande.) Boisens text utgår från svårigheten att komma i form efter att ha fött barn nummer två. Två tredjedelar in i krönikan, som dittills huvudsakligen bestått av vanligt viktprat ("bulgur" - "GI" - "träningskort"), beskriver Boisen hur hon mitt i viktminskningsivern får lunginflammation efter att ha "gosat med livsfarliga smitthärdar från h-vetet" (efter dagisinskolning av nämnda barn nummer två):

"Men, trots mitt hälsofiasko firar jag ändå en minitriumf. Lunginflammation är inget jag rekommenderar, men som bantingsmetod [sic] är det vansinnigt effektivt. För första gången på ett år kom jag i alla fall i mina kläder i storlek 38. Ha!"

Jaha, vad är nästa grej? Tarmparasiter? Jag känner flera stycken som gått ner en massa kilon med tarmparasiter. Socialbidragsdieten? Blir det några pengar över efter det att räkningarna betalats går de nog till mat - till barnen i första hand. Heroinbantning? Det går säkert att komma på många fler knep för att gå ner i vikt utan att behöva ta till kostsamma kirurgiska ingrepp.
Att tänka längre än ens egen näsa räcker är kanske inget jag skulle rekommendera den som vill bli krönikör i vissa tidningar, men för läsarrespekten och självuppfattningen kan det nog göra underverk.

2 kommentarer:

victor sa...

Sådär lite extra äckligt blir det om man betänker att många människor årligen dör i lunginflammation. Typ 20% av den globala dödligheten för barn under fem år.

Anonym sa...

Dödsbantning.