söndag 22 februari 2009

Annars kan ni referera till mig som "hen"

H: För en dryg vecka sedan löd min Facebookstatus "Hanna upptäcker att fb slutat fråga "his" eller "her" - äntligen!" Idag när jag mixtrade lite med språkinställningarna upptäckte jag att vissa versioner – av dem jag testade var det "English (US)" och svenska – tydligen fortfarande tycker att det är önskvärt att kunna referera till sina användare med kön:

Ja, detta trots att jag avmarkerat rutan "Visa om jag är man eller kvinna i min profil".
Att det här med hans och hennes kan erbjuda vissa definitionssvårigheter i engelska kan jag förstå; i svenskan finns dock det reflexiva könsneutrala pronomenet sin, och om nu allt på Facebook ändå kan bli och blir individualiserat, så kan det väl inte vara så svårt att ange "Hanna ändrade intressen i sin profil"? Ibland-inte-så-kära Facebook, alla har inte ett kön, vare sig socialt eller biologiskt. Det är också – och även för mig som ibland definierar mig med ett kön, men då med det jag själv väljer – ganska tröttsamt att bli könad i alla möjliga och omöjliga sammanhang. Tills vidare kan vi som inte gillar det välja språkapplikationen "English (UK)" eller "English (Pirate)".

2 kommentarer:

Liv sa...

Jag har inte "valt" kön på facebook, men har bara fått uppmaningen att välja kön en gång, och jag har använt flera olika språk, däribland engelska (US) och svenska. Har ingen aning om hur jag lyckats med det dock.

Mannen sa...

Jag tror facebook avser det biologiska könet...och det är ju inte så svårt att ta reda på. Vad för slags låtsaskön vill ni ska finnas med? "Höna" tror jag inte är ett kön när jag tänker efter...