onsdag 3 februari 2010

till stöd för Birgitta Ohlsson och alla andra starka [gravida] kvinnor därute

F: Läste just [den här krönikan i expressen] och blev ledsen. Inte ett dugg förvånad, men ledsen. Att vara gravid och feminist i den här världen är något av det knepigaste som finns eftersom en måste hantera sådana här påhopp hela tiden. Det kallas dubbelbestraffning och är en välkänd härskarteknik: inte tillräckligt bra mamma om en gör karriär samtidigt, inte en tillräckligt självständig kvinna om en offrar det minsta av sin karriär för barnens skull. Jag hörde en kvinna på Ring P1 igår som hade samma argument som författaren till ovan nämnda krönika. Och förutom den allmänna harm jag känner för att själv bli påhoppad, min egen självpåtagna skuld och oro över att faktiskt bli en bra mamma trots min självständighet, feminism och karriärism, så undrar jag: tror vi så lite om män?

Det finns väldigt få saker jag håller med Pär Ström, författaren till [Mansförtryck och kvinnovälde], om men här håller jag med honom fullt ut - att anta att män inte vill ta hand om barnen, att inte ge män en chans att ta sitt ansvar, att säga att män inte förändras på 8 miljoner år som Sternberg säger, är förtal och förtryck och leder till rättslig diskriminering i mer allvarliga former (vårdnadstvister etc).

Birgitta Ohlsson, vilket jag har nämnt tidigare, sa i en debatt med Sofia Karlsson från F! att (den heterosexuella) lösningen på jämställdheten i hemmet var att hitta en feministisk man, en man som vill dela på ansvar och ser både de politiska och de sociala vinsterna i att göra så. Det finns massor av sådana män. Jag önskar henne all lycka till och hoppas att det går hur bra som helst både med hennes unge och med hennes nya tjänst som EU-minister. Ohlsson är coolast i Fp (och borde egentligen gå med i F!).

3 kommentarer:

Sara sa...

Bra sagt!

Zettermark sa...

JA Olsson är awesome och jag blev skitglad att hon blev vald! Klart det kommer gå bra med barn också. Töntar som tvivlar.

Frida sa...

Här har vi någon som uttrycker sig mycket bättre än jag. GO pregnant ladies!!

http://agnetawallin.blogspot.com/2010/02/ohlsson-dinosaurierna.html