torsdag 11 mars 2010

I don't want to be responsible for your fractured heart and its wounded beat*

H: 1995 var jag sixteen, clumsy and shy och lyssnade sönder kassettbandet där jag spelat av Alanis Morissettes album [Jagged little pill]. Det var en bomb, en annan erfarenhet bland alla gitarrkillar och deras beskrivningar av kvinnor – kvinnor som tappat kontrollen igen, kvinnor som gått sönder, kvinnor som aldrig älskat dem, kvinnor som älskat och lämnat dem, de vackra kvinnorna, de goda kvinnorna, de onda kvinnorna, de döda kvinnorna –, jag hade aldrig hört någonting liknande. Jag har i olika perioder av mina sena tonår haft så gott som varenda låt på skivan som "min låt", hämtat tröst och styrka och identifikation och inspiration ur dem efter behov.

Jag glömde bort Alanis Morissette sedan. Mindes bara de mindre bra delarna av mina tonår, den klumpiga och blyga tjejen som inte hade koll och som inte levde efter de regler hon sjungit med i.

Sedan upptäckte jag förra året ["Sister Blister"] (som jag svarade på Elins och Siskas fråga om vilken som är den bästa låten om feminism). Den är så bra och gör så ont att lyssna på.

Och nu upptäcker jag, via [queer as in fuck off], att Alanis Morissette har gjort [det här]. Alanis! Å, Alanis! ♥(Den inbäddade videon är en kortversion, jag rekommenderar att titta på [den långa versionen] - som inte går att bädda in - eftersom de bästa delarna inte är med i kortversionen.)

* Ur "Not the doctor" från Jagged little pill. Fortfarande väldigt mycket "min låt".

5 kommentarer:

Mattias S sa...

Synd att du inte upptäckt det tidigare, hon gjorde det som aprilskämt 2007 tror jag och jag har älskat den ända sedan dess. :)
Här finns den även som MP3 om man vill ha den som det:
http://www.box.net/shared/pvqmmalsjb

Hanna sa...

Varför är det synd? Jag fick ju se den nu istället och blev glad, och den är ju inte sämre för att den inte är helt ny.

Mattias S sa...

Ja, det har du ju helt rätt i. Det jag ville säga var snarare att jag också tycker om den jättemycket och har gjort det länge. Jag har 177 lyssningar på den enligt min last.fm profil t.ex. :)

Changrila sa...

Haha, helt otroligt lovely :D

Hazel sa...

Alanis är min nya idol